Пътници с ограничена подвижност

Ако имате увреждания или сте с ограничена подвижност и желаете да пътувате с въздушен транспорт,  Регламент 1107/2006  Ви гарантира съдействие, съобразено с Вашите нужди,  на територията на летищата от Европейския съюз.
„СОФ Кънект”  АД, в качеството си на лицензиран летищен оператор, предоставя съдействие  на всички заминаващи, пристигащи или транзитни / трансферни пътници напълно безплатно. Начинът за оказване на такова съдействие е съобразен с Вашите възможности за придвижване и е отразен в  Стандарти за качество. 

Стандарти за качество

Национален изпълнителен орган за правата на хора с увреждания при пътуването им с въздушен транспорт -
ГД ГВА

КОНТАКТИ

Отдел „Индивидуални пътнически асистенти”
+359 2 937 2175   (08.30:17.00 ч.)

      +359 885 840 150 (00.00:24.00 ч.)

[email protected]

В случай, че сте уведомили предварително вашата авиокомпания/туристическа агенция за необходимост
от съдействие може да направите онлайн заявка чрез формуляра по-долу.

Заявка за съдействие

Още информация за съдействие на пътници с ограничена подвижност на Летище София на линка по-долу.

ВИДЕО

Пътуване с деца

Специфични изисквания са в сила при пътуване на непридружени деца или при дете, придружавано от един родител (за деца се считат всички лица на възраст под 18 години). За вида на необходимите документи или друга информация в тази връзка ви препоръчваме да се обръщате към авиокомпанията превозвач.

Във връзка със зачестилите случаи на недопускане до международен полет на малолетни и непълнолетни български граждани, както и с цел по-добра информираност на пътуващите, молим,  посетете следния линк към информация публикувана от Главна дирекция „Гранична полиция“ за пътуващите в чужбина.  

В линка може да бъде открита информация за:

  • пътувания на ненавършили пълнолетие деца, които са само български граждани;

  • пътувания на ненавършили пълнолетие деца, които са български граждани и притежават и друго гражданство;

  • примерен текст на декларация, съдържаща съгласие;

  • случаи, когато не се изисква декларация за съгласие;

  • процедура по заверка на декларация за съгласие в чужбина.

Стаи за малки деца

На Терминал 1 и Терминал 2  има общо 4 стаи, които са съобразени с нуждите на малките деца. Помещенията са обзаведени с детско креватче и с маса за повиване.

На Терминал 1 стаите за малки деца са разположени в сграда „Заминаване“ – в обществена зона непосредствено до магазина за книги, вестници и списания, а в зона след граничен контрол - срещу изходи 1 и 2.

На Терминал 2 стаята за малки деца в обществена зона „Заминаване“ се намира в близост до обособения кът за несамостоятелни пътници, а тази в зона след граничен контрол – в западното крило на Ниво +1, срещу изход A1.

Указателни табели, надлежно обозначени с текст и с изображение, водят до стаите за малки деца.

Стаите за малки деца на Летище София са на разположение от първи до последен полет. При необходимост, ако стаята е заключена, може да позвъните:

Терминал 1
+359 2 937 2186

 

Терминал 2
+359 2 937 3586

Непридружени деца

За такъв вид пътник се счита дете, което не е навършило 12 години и по време на пътуването не се придружава от родител/настойник или друг пътник-придружител.

Ако вашето дете ще пътува непридружавано трябва да се явите на летището, с необходимите за пътуване документи, не по-късно от 45 минути преди края на регистрацията за съответния полет. Вашето дете се предава на служители, които полагат специални грижи за него и го придружават по време на всички летищни формалности на двете летища(на заминаване и на пристигане) до предаването му на посрещача.

За вида на необходимите документи или друга информация във връзка с тази услуга ви препоръчваме да се обръщате към авиокомпанията превозвач.

Пътуване с домашни любимци

Ако пътувате и сте придружени от своя домашен любимец тo трябва да знаете  ветеринарно-санитарните изисквания,на които трябва да отговаря. Тези изисквания са посочени в следните нормативни актове на ЕС:

  • Регламент 576/2013/ЕС, относно движението с нетърговска цел на домашни любимци;
  • Регламент 577/2013/ЕС, за образците на идентификационни документи за движение с нетърговска цел на кучета, котки и порове;
  • Решение 2007/25/ЕС, за птици домашни любимци;
  • Директива 92/65/ЕС, за други видове домашни любимци.

За повече информация: тук.